Creierul si Muzica – un foc de artificii!
Am citit de curand un articol interesant despre ce se intampla cu creierul in momentul in care intra in contact cu muzica si m-am gandit sa il citesti si tu pentru ca te va ajuta.
Sunt din ce in ce mai multe studii la nivel mondial care au in prim-plan muzica si activitatea cerebrala. Ce ar trebui sa stim despre legatura dintre muzica si creier, despre efectele benefice ale muzicii asupra creierului?
Daca este sa ne raportam la cercetarile unor specialisti americani in neurostiinte, cum sunt Daniel Levitin si Petr Janata, care au studiat aceasta legatura intre muzica si creier, in special intre muzica clasica si creier, putem trage concluzia ca efectul muzicii asupra creierului este unul colosal.
Nimic din ce facem noi, nicio alta activitate umana nu stimuleaza creierul in sensul cel mai pozitiv, in masura si amplitudinea cu care o face muzica.
Asta se intampla cand ascultam muzica, iar cand incercam sa cantam la un instrument tot creierul este ca un foc de artificii.
Muzica are efecte fundamentale asupra creierului, demonstrate stiintific, fireste, de la organizarea emotiilor si lamurirea lor, pana la felul in care creierul se organizeaza, la creativitate, la puterea de concentrare si atentie intr-un anumit domeniu.
Top 5 curiozitati despre creier.
1. Probabil cel mai important lucru este numarul de operatii pe care le proceseaza creierul intr-o secunda: 10 milioane de miliarde.
2. Pentru a putea mentine aceasta putere de calcul fenomenala, creierul consuma 20% din oxigenul pe care il preia organismul, desi reprezinta mai putin de 2% din greutatea unui organism adult, si genereaza o putere echivalenta a 25 de wati.
3. Lungimea totala a prelungirilor nervoase din creier depaseste 160.000 de kilometri. Ar putea incercui complet Pamantul de 4 ori.
4. La inceputul formarii sale, se produc aproximativ 250.000 de neuroni pe minut.
5. Creierul matur are 100 de miliarde de neuroni, fiecare ajungand sa aiba pana la 10.000 de conexiuni cu alti neuroni din creier. De aici puterea sa imensa de calcul.
Gasiti tot articolul aici.
Dr. Neorochirurg Bogdan Iliescu